Ortak Tasarım Atölyesi #1
Enhancer – Müşterek Projesi’nin temel hedeflerinden biri de; mülteci girişimcilere yönelik daha kapsayıcı destek programları tasarlamak ve yürütmek isteyen destek kuruluşlarına rehber olabilecek bir araç kiti geliştirmek.
Bu araç kiti geliştirilirken girişimcilik ekosisteminden farklı paydaşlar ile ortak tasarım atölyeleri düzenlenerek; kapsayıcılık temelinde destek programlarının tasarımı ve uygulanmasına ilişkin sorunlar, müdahale alanları ve çözüm önerilerinin birlikte tartışmak ve araç kitinin temel bileşenlerini oluştururken ekosistem paydaşlarının deneyimlerini anlamak amaçlanıyor.
Müşterek Projesi kapsamında ilk ortak üretim atölyesi ORIGINN Creative Hub ekibinin kolaylaştırıcılığında; Türkiye’deki 28 farklı sosyal girişimcilik destek kuruluşundan (SESO) 32 katılımcı ile 16 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirildi.
Girişte katılımcılara projeye ilişkin genel bilgi verildikten sonra süreç, etki-kapsayıcılık ve kaynak tanımları çerçevelendi ve 3 temel soru soruldu. Takımlar üç oturumdan oluşan birinci ortak üretim atölyesinde kapsayıcı program tasarımı ve uygulama aşamalarına ilişkin deneyimlerini bu 3 soru çerçevesinde birlikte tartıştılar.
Birinci oturumda “Etkili kapsayıcı program tasarımı sürecinde ve uygulama aşamasında kaynak yaratmada en çok zorlandığınız 3 konu nedir?” sorusu sorularak katılımcılardan geçmiş deneyimlerindeki zorluklara değinmeleri beklendi. Katılımcılar bu zorlukları birlikte tartışarak çeşitli ana başlıklar altında toplayarak; Türkiye’deki SESO’lar olarak kapsayıcı program tasarımı ve uygulama sürecinde karşılaşılan zorluklar konusunda kaynak yaratımı ve yönetimi, bilgi ve deneyim aktarımı, işbirliği ve iş yapma modelleri başlıklarında ortaklaştı.
İkinci oturumda katılımcılara “Etkili program tasarımı sürecinde ve uygulama aşamasında karşılaştığınız problemleri aşmak için kullandığınız 3 yöntem nedir?” sorusu birinci oturumda değinilen zorluklar çerçevesinde tartışıldı. Bu oturumda Türkiye’deki SESO’ların kapsayıcı program tasarımı ve uygulama sürecinde geliştirdikleri taktik ve stratejilerin; organizasyonel büyüme, etkili iş birliği ve sürdürülebilirliği desteklemeye yönelik olduğu ortaya çıktı.
Son oturumda ise bir önceki seansta öğrenilen taktik ve stratejiler baz alınarak; “Bu yöntemleri geliştirirken ne tür araçlardan ilham aldınız? Bu yöntemleri geliştirirken kullandığınız araç türleri nelerdi?” sorularına; teknolojik platformlar, veri tabanları, iş birliği ağları gibi çeşitli kaynaklar kullanıldığı fakat bu kaynakların yönetim seviyesinde kaldığı ve ekip içinde sürekliliğinin olmadığına yönelik cevaplar alındı. Türkiye’deki SESO’ların kullanışlı ve etkili bulduğu araçların deneyim aktarım ortamları ya da interaktif ve geliştirilmeye açık araçlar/rehberler olduğu çıkarımına varıldı.
Ortak yaratım atölyelerinin ikincisi Türkiye’den mülteci girişimcilerin katılımı ile yapılacak ve destek programlarına girişimcilerin bakış açısı ve program deneyimleri anlaşılmaya çalışılacak. Bu atölye ile mülteci girişimciler için programlarda karşılaştıkları sorunları ve olası çözümleri birlikte tartışma ortamı yaratılması da hedefleniyor.
Ortak yaratım atölyeleri ve projenin çıktılarına ilişkin gelişmeler için TSGA sosyal medya hesaplarını ve web sitemizi takip etmeye devam edin.